Don Papa Gayuma to limitowana edycja rumu produkowana na Wyspie Negros w Filipinach. Powstaje na bazie melasy, dojrzewa co najmniej 3 lata w beczkach po bourbonie, a następnie jest poddawany dwóm finiszem: 6 miesięcy w beczkach po Rioji i 3 miesiące w beczkach po torfowym whisky z Islay, co nadaje mu charakterystyczny, lekko dymny profil
Don Papa Gayuma 0,7 L – Egzotyczny rum z nutą dymu
Don Papa Gayuma to limitowana edycja rumu produkowana na Wyspie Negros w Filipinach. Powstaje na bazie melasy, dojrzewa co najmniej 3 lata w beczkach po bourbonie, a następnie jest poddawany dwóm finiszem: 6 miesięcy w beczkach po Rioji i 3 miesiące w beczkach po torfowym whisky z Islay, co nadaje mu charakterystyczny, lekko dymny profil
Charakterystyka
Rodzaj: aged rum, limitowana edycja
Pojemność: 0,7 L
Kraj pochodzenia: Filipiny (Negros)
Profil smakowy
Aromat: torfowy dym, wanilia, pomarańcza, kakao, goździki i mięta
Smak: delikatny i aksamitny – z nutami wanilii, pomarańczowej skórki, gorzkiej czekolady i przypraw
Finisz: długi, lekko dymny i korzenny, z czekoladowym i miętowym echem
Sposób podania
Solo: w temperaturze pokojowej, by poczuć pełnię aromatów
Na lodzie: aby złagodzić dymność i wydobyć wanilię i czekoladę
W koktajlach: świetny do whisky-rodzajnych Old Fashioned, Rum Neat Twist czy Rum Manhattan
Z colą lub ginger ale: orzeźwiający long drink z nutą dymu
Do deserów: jako aromatyczny kontrapunkt do czekolady i deserów z nutami przypraw
Podsumowanie
Don Papa Gayuma to limitowana i wyjątkowa propozycja z typową dla marki słodyczą wanilii i pomarańczy, wzbogaconą o torfowy posmak dzięki finiszu w beczkach po Islay. To unikalne połączenie świeżości i dymnego charakteru, idealne do degustacji, wyjątkowych koktajli i jako pozycja kolekcjonerska.