Big Peat to jedna z najbardziej znanych torfowych whisky typu blended malt, stworzona przez niezależnego bottlera Douglas Laing. Powstaje z połączenia single maltów pochodzących wyłącznie z wyspy Islay, w tym whisky z takich destylarni jak Ardbeg, Caol Ila, Bowmore czy nawet rzadki Port Ellen. To trunek bez dodatku barwników i bez filtracji na zimno, butelkowany w mocy 46%, zachowujący pełnię aromatów i smaków Islay.
Big Peat to jedna z najbardziej znanych torfowych whisky typu blended malt, stworzona przez niezależnego bottlera Douglas Laing. Powstaje z połączenia single maltów pochodzących wyłącznie z wyspy Islay, w tym whisky z takich destylarni jak Ardbeg, Caol Ila, Bowmore czy nawet rzadki Port Ellen. To trunek bez dodatku barwników i bez filtracji na zimno, butelkowany w mocy 46%, zachowujący pełnię aromatów i smaków Islay.
Styl: Islay blended malt Scotch whisky
Zawartość alkoholu: 46% ABV
Pojemność: 0,7 L
Aromat: intensywny torf i dym, jod, sól morska, pieprz i jęczmienny słód
Smak: wyrazisty i oleisty – torf, lukrecja, cytrusy, przyprawy korzenne i delikatne nuty ziołowe
Finisz: długi, mocno dymny, z akcentami soli i ziemistego torfu
Na czysto (bez dodatków): aby w pełni poczuć charakter torfowych maltów Islay
Z odrobiną wody: łagodzi intensywność dymu i uwalnia cytrusowe nuty
Big Peat to whisky, która w pełni oddaje charakter Islay – potężna, torfowa i nieokiełznana. Idealna dla miłośników dymnych whisky, którzy szukają autentycznego, bezkompromisowego stylu wyspy.