Metaxa jest uznawana za jeden z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych winiaków, co zawdzięcza jej złożonemu aromatowi i eleganckiemu, bogatemu smakowi. Tajemnicza receptura trunku opiera się na mieszance tradycyjnych, greckich szczepów – black corinth, savatiano i sultanina. Do wina dodawany jest muskat pochodzący z wysp Morza Egejskiego oraz unikatowa mieszanka ziół, a być może także płatków róży, której skład jest powierzany wyłącznie zaufanym pracownikom firmy.
Metaxa jest uznawana za jeden z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych winiaków, co zawdzięcza jej złożonemu aromatowi i eleganckiemu, bogatemu smakowi. Tajemnicza receptura trunku opiera się na mieszance tradycyjnych, greckich szczepów – black corinth, savatiano i sultanina. Do wina dodawany jest muskat pochodzący z wysp Morza Egejskiego oraz unikatowa mieszanka ziół, a być może także płatków róży, której skład jest powierzany wyłącznie zaufanym pracownikom firmy. Po precyzyjnym zmieszaniu destylatów, trunkowi nadaje się niepowtarzalny charakter przez leżakowanie w beczkach z dębu francuskiego przez 7 lat – stąd charakterystyczne 7 gwiazdek.
Metaxa to stosunkowo młody trunek, którego początki sięgają lat 80. XIX wieku. Wówczas młody kupiec jedwabny, Spiros Metaxas, założył w mieście Chyphisa destylarnię produkującą alkohole typu brandy. W 1888 roku wysłał w świat pierwsze butelki winiaka podpisanego własnym nazwiskiem. Szybko zyskał on uznanie zarówno w Europie, jak i w Ameryce, zdobywając liczne nagrody na międzynarodowych wystawach i stając się stałym elementem eleganckich przyjęć.
Metaxę najlepiej spożywać bez dodatków, aby w pełni docenić jej bogaty aromat i złożony smak. Doskonale smakuje także w towarzystwie toniku, soku pomarańczowego lub grejpfrutowego, które podkreślają jej charakter i dodają świeżości.
Metaxa pozostaje symbolem tradycji i innowacji, łącząc w sobie historię greckiego winiarstwa z niezmiennie wysoką jakością, co czyni ją idealnym wyborem dla koneserów alkoholi.