Marqués de Valparaíso Roble to hiszpańskie wino czerwone wytrawne, pochodzące z regionu Ribera del Duero w Hiszpanii. Wino to powstaje z ręcznie zbieranych winogron szczepu Tempranillo, który jest jednym z najstarszych i najbardziej cenionych w Hiszpanii. Charakteryzuje się intensywnym, ciemnoczerwonym kolorem oraz bogatym, złożonym smakiem.
Marqués de Valparaíso Roble to hiszpańskie wino czerwone wytrawne, pochodzące z regionu Ribera del Duero w Hiszpanii. Wino to powstaje z ręcznie zbieranych winogron szczepu Tempranillo, który jest jednym z najstarszych i najbardziej cenionych w Hiszpanii. Charakteryzuje się intensywnym, ciemnoczerwonym kolorem oraz bogatym, złożonym smakiem.
Charakterystyka:
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczep: Tempranillo
Pochodzenie: Hiszpania, region Ribera del Duero
Zawartość alkoholu: 14,5%
Pojemność: 0,75 L
Temperatura serwowania: 16–18°C
Profil smakowy:
Aromat: intensywne nuty czarnej porzeczki, wiśni, śliwek oraz akcenty przyprawowe i dębowe
Smak: pełny, zrównoważony, z wyraźnymi taninami i długim finiszem
Finisz: długi, z przyjemnym posmakiem owocowym i przyprawowym
Propozycje podania:
Marqués de Valparaíso Roble doskonale komponuje się z:
pieczonym mięsem czerwonym
dziczyzną
dojrzałymi serami
potrawami w sosach na bazie pomidorów